HSP, angst, paniek en ademhaling
Hoog-sensitieve mensen hebben eerder en vaker last van stress, gezien de prikkelgevoeligheid van deze mensen (ons), waardoor ze (we) ook gevoeliger zijn voor hyperventilatie, angst en paniek. In dit artikel lees je een andere, alternatieve benadering van deze klachten én een mogelijke oplossing.
In onze drukke maatschappij waar stress en spanning op de loer liggen, is het voor een hoogsensitief persoon moeilijk om de eigen grenzen goed te bewaken. Wij willen graag voldoen aan wat andere mensen van ons verwachten, desnoods ten koste van onszelf. Dit kan veel stress veroorzaken, want het is nodig je eigen grenzen goed te bewaken, maar het onbegrip en verzet van je omgeving als je op je strepen gaat staan, kan ook extra stress geven.
Wat gebeurt er in je lichaam bij teveel stress?
Door het vrijkomen van stresshormonen verandert ons ademhalingspatroon. De ademhaling wordt hoger en dieper waardoor de afgifte van zuurstof aan het bloed verstoord raakt. Hierdoor krijg je vaatvernauwing in heel je lichaam wat de klachten als tintelingen, benauwd gevoel en duizeligheid veroorzaakt. Deze klachten kunnen je wat angstig maken, waardoor je ademhaling nog sneller gaat en de klachten alleen maar verergeren. Voor je het weet ben je aan het hyperventileren (te snel en te diep ademen)
Hyperventilatie wordt in de reguliere geneeskunde gezien als een symptoom van een angststoornis. De gebruikelijke behandeling van een angststoornis is cognitieve gedragstherapie door een psycholoog, psychotherapeut of psychiater, eventueel gecombineerd met medicatie. Er wordt geprobeerd via je gedachten je gedrag zo te veranderen en aan te passen, dat je niet meer angstig bent.
Een andere benadering is dat hyperventilatie ook wel eens een oorzaak kan zijn van een angststoornis. Een angststoornis gaat gepaard met veel lichamelijke verschijnselen zoals o.a. duizeligheid, pijn of druk op de borst, benauwd gevoel, tintelingen in de ledematen en een gevoel van intense angst dat je hele lichaam op slot zet. Die verschijnselen zijn het gevolg van de verstoring in de afgifte van zuurstof aan het bloed, door een te hoge en te snelle ademhaling…. hyperventilatie!
Maar, als de oorzaak van de hyperventilatie een verkeerde ademhaling is, kun je dan via het aanleren van een buikademhaling klachtenvrij worden?
Ja dat kan!
Hoe kun je weer een buikademhaling krijgen?
Er zijn ademhalingstherapeuten die gespecialiseerd zijn in hyperventilatie, angst en paniek. Zij kunnen je begeleiden bij het aanleren van een buikademhaling en psycho-sociale ondersteuning bieden bij je herstel.
De buikademhaling is een start om weer terug te komen in je lichaam, bij je gevoel. Je gevoel zit in je buik en heb kriebelt daar als je verliefd of zenuwachtig bent. Als baby hebben we allemaal een buikademhaling gehad, maar door ingrijpende gebeurtenissen die veel stress opleverden kunnen we de buikademhaling een beetje zijn kwijtgeraakt.
Hoe kun je je buikademhaling kwijtraken?
Vaak ligt langdurige stress, zoals teveel ingrijpende veranderingen in je leven (rouw, trauma, werkstress) ten grondslag aan het veranderen van je ademhalingspatroon. In onze snelle wereld nemen we niet de tijd om te wennen aan deze veranderingen of deze te verwerken. We gaan in dezelfde snelheid door, terwijl ons lichaam meer rust nodig heeft dan dat het krijgt. Juist bij hoogsensitieve mensen duurt het gemiddeld gewoon wat langer voordat prikkels verwerkt zijn of je gebeurtenissen hebt verwerkt of losgelaten. En voor je het weet adem je te hoog, ga je hyperventileren en ontstaan er paniekaanvallen.
Nb: Ga met deze klachten altijd naar je huisarts. Schildklierproblemen en hartproblemen kunnen dezelfde symptomen geven en dienen eerst uitgesloten te worden door een arts.
Nb; dit blog is ook te lezen op Nieuwetijdskind.com
Waar wacht je op?
Krijg inzichten en antwoorden
63,657 reviews
63,657 reviews
Super fijn en rustig gesprek en alles klopt 100%.Amrita
63,657 reviews
63,657 reviews